Slovarček

Žaluzije

Žaluzije so senčila, ki jih je možno zapirati in odpirati ter dvigovati in spuščati ter so različnih širin in sicer 25, 50 ali 80 mm. Namestijo se na notranji strani okna ob steklu na zasteklitvene letvice. Sestavljene so iz številnih lamel različnih širin. Najpogosteje so izdelane iz aluminija ali lesa (predvsem za prostore s starinskim pohištvom). Vendar jih je večina v današnjem času iz aluminija, ker je aluminij jamstvo za dolgo življenjsko dobo. Enostavne so za čiščenje in vzdrževanje.
Lastnosti; Žaluzije ščitijo pred sončnimi žarki (UV žarki) in neželenimi pogledi, poleti prijetno hladijo prostor, so kot dekorativni element, regulirajo se enostavno, lahko so tudi različnih barv in izvedb.
Lamelne zavese ali vertikalne žaluzije;
Na posebni karnisi viseči tekstilni trakovi so primerni za zasenčenje velikih steklenih površin (dnevne sobe, poslovni prostori ...) pa tudi poševnih in polkrožnih odprtin. Zaradi enostavnosti lahko povsem nadomestijo klasične zavese. Vzdrževanje ni zahtevno, saj so trakovi antistatično obdelani in je prvo čiščenje senčila potrebno šele po nekaj letih. Običajno se odpirajo ročno s pomočjo vlečne vrvice in obračalne verižice, s katero se obračajo za 180 stopinj, lahko pa tudi z elektromotorjem in daljinskim upravljavcem.