Kemija v šoli in družbi

Leto: 1999
Mesec: marec
Številka: 1

Naročilo na revijo

Kazalo in povzetek vsebine

Vizualizacija v kemijskem izobraževanju

avtor: Margareta Vrtačnik

V članku je predstavljen vrednostni trikotnik šole in opredeljeno mesto vizualizacije za povezovanje abstrakne baze kemijskega znanja z individualnimi sposobnostmi učencev in dijakov. V nadaljevanju so opisane ključne značilnosti baze kemijskega znanja ter navedeni vzroki za njeno eksponentno rast. Podrobneje so obdelani kombinatorni pristopi v sintezi aktivnih molekul in soočeni z uporabo kombinatornega mišljenja pri študentih. V osrednjem delu so opredeljene možnosti vizualizacije kompleksnih kemijskih podatkovnih struktur, ki omogočajo neposredno preučevanje abstraknih pojavov in procesov na molekularni in atomski ravni, kar pogojuje tako napredek temeljnega in aplikativnega kemijskega raziskovanja, kakor tudi višanje kvalitete
kemijskega izobraževanja. Na koncu so predstavljeni nekateri rezultati raziskave o vplivih vizualizacije na motivoacijo in znanje dijakov. V raziskavi se je pokazalo, da vizualizacija bistveno prispeva k višji kvaliteti kemijskega znanja, pri vplivih na motivacijo pa so dijaki izrazili potrebo po učitelju - kot posredniku, ki bi usmerjal njihovo pozornost in bil hkrati tudi razlagalec oz. prevajalec simbolov.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Se učitelji in učenci razumemo? ali Kaj je element

avtor: Primož Šegedin

Članek ni več dosegljiv.


Značilnosti pouka kemije v programu mednarodne mature

avtor: Tončka Požek Novak

Letos mineva deset let, odkar smo se v Sloveniji prvič srečali s programom mednarodne mature. Po letu intenzivnih priprav na uvedbo programa se je prva generacija dijakov vpisala v šolskem letu 1990/91. Kemija je bila v programu zastopana od samega začetka na dveh ravneh: na nižji ravni (General Chemistry) in na višji ravni (Higher Level Chemistry). Takratni program kemije je vključeval tudi uporabno kemijo na nižji ravni (Applied Chemistry), ki pa je v slovenskem prostoru nismo ponudili, saj ni predstavljala smiselne nadgradnje nacionalnega programa pouka kemije na srednji stopnji izobraževanja.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Sladkorna bolezen-kronična metabolna motnja

avtor: Andrej Janež

Članek ni več dosegljiv.


ODPRTA ŠOLA: čemu in kako

avtor: Heda Stavber

Ena osnovnih nalog vsake šole in seveda glavno merilo za njeno kvaliteto je, kako dobro pripravi mlade na samostojno življenje v svetu odraslih. Znanja slovenske šole nudijo kar precej, kar potrjujejo tudi zadnji rezultati mednarodnih raziskav (TIMSS) (Mulis, 1998), ki so pokazale, da slovenski učenci in dijaki dosegajo zadovoljive uspehe.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Aspirin:njegovo stoletje

avtor: Bayer Pharma d.o.o., Ljubljana

Aspirin je generično ime, pojem, sinonim in simbol. Človek, ki ga muči bolečina, ne reče, “Zaužil sem
tableto proti bolečini”, ampak “Vzel sem Aspirin”. Čudežna tableta, katere zdravilni potenciali še dolgo ne bodo do konca odkriti in izčrpani, je takšna zvezda, da se pojavlja na naslovnih straneh najuglednejših svetovnih publikacij. Aspirin ne rabi reklame - kvečjemu reklama rabi Aspirin.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.


Tehnologija proizvodnje piva

avtor: Ivanka Bajd

Pivo je fermentirana pijača iz žit, hmelja in vode, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje sladice z dodatkom pivskih kvasovk.

Članek je dosegljiv naročnikom revije v PDF obliki.