Slovarček

Zbiralec_odpadkov

Zbiralec odpadkov je oseba, ki skladno s predpisi kot dejavnost opravlja zbiranje določene vrste odpadkov.

Zbiralnica_ločenih_frakcij_odpadkov

Zbiralnica ločenih frakcij je pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje posameznih ločenih frakcij, kjer povzročitelji komunalnih odpadkov izvajalcu javne službe te frakcije prepuščajo.

Zbiralnica_ločenih_frakcij_odpadkov_ali_ekološki_otok

Zbiralnica ločenih frakcij ali ekološki otok je ustrezno urejen, pokrit ali nepokrit in za prevzemanje in hranjenje posameznih ločenih frakcij opremljen prostor.

Zbiralnica_nevarnih_frakcij_odpadkov

Zbiralnica nevarnih frakcij je pokrit prostor, opremljen za ločeno zbiranje in začasno skladiščenje nevarnih frakcij, kjer povzročitelji komunalnih odpadkov izvajalcu javne službe te frakcije oddajajo.

Zbiralnica_nevarnih_frakcij_odpadkov

Zbiralnica nevarnih frakcij je pokrit in za sprejemanje ter začasno skladiščenje posameznih nevarnih frakcij ustrezno urejen prostor, kjer povzročitelji nevarnih frakcij izročajo izvajalcu javne službe te odpadke.

Zbiranje _odpadkov_v_zbirnem_centru

V zbirnem centru se v okviru veljavnega obratovalnega časa zagotavlja ločeno zbiranje v zabojnikih in posodah za naslednje frakcije: – papir in lepenka vseh vrst in velikosti vključno z odpadno embalažo iz papirja in lepenke, – stekla vseh vrst in oblik, vključno z odpadno embalažo iz stekla, – plastike, vključno z odpadno embalažo iz plastike ali sestavljenih materialov, – odpadkov iz kovin, vključno…

Zbiranje_komunalnih_odpadkov

Zbiranje komunalnih odpadkov je pobiranje teh odpadkov, ki jih njihovi imetniki prepuščajo zbiralcem komunalnih odpadkov ter razvrščanje ali mešanje teh odpadkov, z namenom prevoza zaradi njihove predelave ali odstranjevanja.

Zbiranje_odpadkov

Zbiranje odpadkov je pobiranje odpadkov, ki jih njihovi imetniki prepuščajo zbiralcem odpadkov ter razvrščanje ali mešanje teh odpadkov, z namenom prevoza zaradi njihove predelave ali odstranjevanja.

Zbirni_center_za_odpadke

Zbirni center je pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij, kjer povzročitelji komunalnih odpadkov iz širše okolice izvajalcu javne službe prepuščajo te frakcije in kosovne odpadke. Na območju zbirnega centra je urejena tudi zbiralnica nevarnih frakcij.

Zbirni_center_za_odpadke

Zbirni center za odpadke je ustrezno urejen, pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za prevzemanje in začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij. V zbirnem centru povzročitelji komunalnih odpadkov iz širše okolice zbirnega centra prepuščajo izvajalcu javne službe te frakcije in kosovne odpadke. Na območju zbirnega centra je urejena tudi zbiralnica nevarnih frakcij odpadkov.

Zbirno_mesto_ostalih_odpadkov

Zbirno mesto ostalih odpadkov je mesto, kjer so nameščene posede, v katere imetniki komunalnih odpadkov neovirano odlagajo ostale odpadke. Zbirno mesto ostalih odpadkov praviloma ni na javni površini.

Zbirno_mesto_ostankov_komunalnih_odpadkov

Zbirno mesto ostankov komunalnih odpadkov je mesto, kjer so nameščeni zabojniki ali vrečke, v katere povzročitelji ostankov komunalnih odpadkov neovirano odlagajo te odpadke.

Zbirno_prevzemno_mesto_kosovnih_odpadkov

Zbirno-prevzemno mesto kosovnih odpadkov je vnaprej določeno mesto za zbiranje in prevzem kosovnih odpadkov, kjer povzročitelji komunalnih odpadkov iz objektov v neposredni okolici izvajalcu javne službe te odpadke prepuščajo.

Zdrava prehrana - četrto pravilo

Pitje alkohola je potrebno zmanjšati na minimum (upočasnjuje presnovo; telo porabi manj kalorij v istem času; to vodi do hipoglikemije in k večji lahkoti. Ko se jetra »borijo« z alkoholom so manj učinkovita pri lipozi – presnovi maščob)

Zdrava prehrana - drugo pravilo

Vsak obrok naj vsebuje vse potrebne hranilne snovi, sestavljen pa naj bo tako: 40% kaloričnega vnosa naj bo iz beljakovin (nemastno meso, ribe, lahki mlečni izdelki, jajci oz. jajčni beljaki ipd.); 40% kaloričnega vnosa naj bo iz ogljikovih hidratov (polnozrnat kruh, testenine, rjavi riž, zelenjava, sadje…); 20% odstotkov kaloričnega vnosa naj bo iz maščob (predvsem nenasičenih).

Zdrava prehrana - tretje pravilo

Količino hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate (glavni vir energije za organizem), prilagodite količini in stopnji aktivnosti, ki sledi v 2-3 urah po obroku. Če se po obroku počiva, se ne potrebuje veliko ogljikovih hidratov. Če se jih zaužije preveč, višek konča v nakopičeni podkožni maščobi. Potrebno je uživati predvsem polnovredne ogljikove hidrate saj se ti počasi pretvarjajo v krvni sladkor in…

Zdrava prehrana – prvo pravilo

Pojejte vsaj pet obrokov dnevno, tako se pospeši presnova. Obrok naj bo velik le toliko da zadosti do naslednjega obroka.

Zdrava prehrana športnikov – peto pravilo

Priporoča se jemanje dodatkov k prehrani (predvsem proteini za regeneracijo)

Zdrava prehrana športnikov – šesto pravilo

Odvisno od teže in klimatskih pogojev, vendar v povprečju naj bi se zaužilo 3-4 litre vode dnevno.

Zdravila

Zdravila so spojine in zmesi, ki imajo zdravilni učinek. Zdravila so lahko naravna ali sintetična.